Természetes C-vitamin | Miért ezt válasszuk?

Természetes vitamin

Ha megfázunk, szinte biztosan rögtön eszünkbe jut a C-vitamin. Érdemes azonban máskor is gondolni rá, hiszen számos egészségügyi probléma esetén számíthatunk a segítségére. Különösen a természetes C-vitamin lehet hatékony, amit ráadásul könnyen beszerezhetünk.

Aszkorbinsav vagy C-vitamin?

A kettő egy és ugyanaz, tehát a C-vitamin megegyezik az aszkorbinsavval. Egy szerves vegyületről van szó, ami vízben oldódik, a szervezetünk nem képes előállítani, és folyamatosan ürül. Mindez azt jelenti, hogy napi szinten szükséges a bevitele, egészségünk megőrzése érdekében, gyakorlatilag minden nap C-vitamint kell fogyasztanunk. Amivel kapcsolatban kérdést tehetünk fel az az, hogy miért érdemes a természetes C-vitamin mellett döntenünk.

Mennyi az ajánlott mennyiség?

Itt mindjárt több mindenre kell figyelnünk. Nem mindegy, hogy megelőzésre, vagy valamilyen betegségre szedünk C-vitamint, ahogyan a korunk is befolyásolja a mennyiséget.
Léteznek ajánlások, az USA kormányzati szerve,
a Nemzeti egészségügyi Intézet (National Institute of Health, NIH) egy táblázatot tett közzé a C-vitamin napi beviteléről. E szerint 19 év felett a férfiaknak 90, a nőknek 75 mg C-vitamin javasolt naponta. Terhesség alatt ez 85, szoptatás idején 120 mg-ra emelkedik, ahogyan a dohányzóknak is plusz 35 mg-ot kellene fogyasztani.

Életkor:

0–6 hónap     40 mg 40 mg    

7–12 hónap   50 mg 50 mg    

1–3 év           15 mg 15 mg    

4–8 év           25 mg 25 mg    

9–13 év         45 mg 45 mg        Terhesség:  Szoptatás: 

14–18 év       75 mg 65 mg        80 mg         115 mg

19+ év           90 mg 75 mg        85 mg         120 mg

Azt se felejtsük el, hogy a C-vitamin felfedezéséért, illetve kutatásáért Nobel-díjat kapott Szent-Györgyi Albert naponta 1000 mg-ot szedett – igaz, az aszkorbinsavat paprikából vonta ki, tehát természetes C-vitamint fogyasztott. Ha mégis megbetegedett, az adagot 8000-9000 mg-ra növelte. 93 éves kort élt meg, hitt abban, hogy hosszú életét a nagy mennyiségű C-vitaminnak köszönhette.
Mindebből következik, hogy érdemes lehet az arany középutat választani, és, legalábbis a megelőzésre,
napi 500 mg C-vitamint fogyasztani.
Célzott kúra esetén, például a megfázás gyógyulásának felgyorsítására 2-3000 mg fölé emelhetjük a mennyiséget.
Amire még figyeljünk, az az adagolás.
Nagyobb mennyiséget ne egyszerre vegyünk be, osszuk szét az adagot! Már csak azért is, mert a C-vitamin a vizelettel ürül, tehát ahhoz, hogy a megfelelő szinten tartsuk, a legjobb 250 mg-onként bejuttatni a szervezetünkbe, amit a legegyszerűbben a táplálékkiegészítőkkel oldhatunk meg.

Túl lehet adagolni?

Ez egy nagyon fontos kérdés. Mert, bár Szent-Györgyi Albert példája azt bizonyítja, hogy évtizedeken keresztül lehet szedni egészen nagy mennyiségben, azért van legalább egy határpont, amit nem szabad átlépni. És ez akkor is igaz, ha természetes C-vitaminról van szó.
Tudni kell, hogy egy kiló (egymillió mg) C-vitamin biztosan halált okoz. Ennyit azonban gyakorlatilag lehetetlen egyszerre elfogyasztani, így a túladagolásnak valójában nincs realitása.
Mindenesetre az USA-ban működő Nemzeti Cukorbetegség és Emésztési- és Vesebetegségek Intézete az 1000 mg/nap alatti mennyiséget tartja biztonságosnak – olvasható a JAMA szaklapban.
A huzamosabb ideig, nagyobb mennyiségű C-vitamin bevitellel szemben foglal állást egy amerikai felmérés. A kutatók közel 200 ezer fős mintával dolgoztak, és megállapították, hogy azoknál a férfiaknál, akik napi 1000 mg-nál több C-vitamint juttattak a szervezetükbe, megnőtt a vesekő megjelenésének esélye. Ugyanezt a nők esetében nem mutatták ki. A C-vitamin esetleges káros hatását bemutató kutatás részleteit az American Journal of Kidney Diseases tudományos folyóirat közölte.

Amikor túl kevés a C-vitamin

Napi 10 mg-nál kevesebb C-vitamin a skorbut, 50 mg-nál kevesebb a szívbetegségek és a szürke hályog kialakulásának kockázatát növeli. Szintén károsan befolyásolja a kevés C-vitamin az immunrendszer hatékonyságát. Ennek oka, hogy a C-vitamin, nemcsak testünk védekezőképességéhez járul hozzá, hanem a gyulladásokat, DNS károsodást, rákot és érrendszeri betegségeket okozó szabad gyököket is semlegesíti.

Mikor van többre szükség?

Ahogyan már említettük, terhesség és szoptatás alatt 5, illetve 50 mg-lal javasolt növelni a bevitelt, míg a dohányosoknak legalább 30 mg plusz C-vitaminnal kell számolni.
Növeljük a fogyasztását tartós stressz, depresszió, fogamzásgátló tabletta szedése, gyulladások esetén, valamint a járványos időszakban.

Miért jobb a természetes C-vitamin?

Minden C-vitamin természetes anyagokból áll, összetételét tekintve, a szintetikus és a természetes C-vitamin megegyezik, ennek ellenére utóbbi mégis hatásosabb lehet. Elsősorban azért, mert a természetes C-vitamin olyan ásványi anyagokkal, rostokkal, más antioxidánsokkal együtt fordul elő, amelyek egyrészt erősítik a hatását, másrészt javítják a felszívódását.
Az ideális felszívódás azért is fontos, mert a visszamaradt aszkorbinsav túlzott terhet ró a vesékre, valamint növelheti a vesekő kockázatát.

Érzékeny vitamin

Nemcsak az a gond a C-vitaminnal, hogy gyorsan kiürül, és csak kívülről lehet pótolni (a szervezetünk nem állítja elő), hanem ráadásul rendkívül érzékeny.
Ha
magas hőnek vagy közvetlen fénynek tesszük ki, sokat veszít jótékony hatásaiból. Ez oly annyira igaz, hogy még a citromot sem érdemes felvágva tárolni. Ne feledjük, hogy a forró, citromos teában a C-vitamin mennyisége jóval kisebb, mintha ugyanezt a citromot egy kellemes limonádé formájában használnánk fel.
Forralás,
főzés helyett ezért válasszuk a melegítést, illetve a gyors párolást.
Ahogyan a magas hő, úgy a fagyasztás is káros lehet, a mélyhűtőben tárolt élelmiszerek C-vitamin-tartalma folyamatosan csökken. Utóbbi folyamat játszódik le akkor is, ha meghámozzuk, daraboljuk a friss gyümölcsöket vagy zöldségeket.
Érdekes, hogy negatív kölcsönhatásba lép a fémionokkal, ezért a fémekből készült edényekben inkább ne tároljuk C-vitamint tartalmazó élelmiszereket, különösen, ha azokat már feldolgoztuk.
Nem a mennyiségét csökkentik, hanem a
felszívódását akadályozzák egyes gyógyszerek. Azok, akik fogamzásgátlót vagy aszpirint szednek, az előírtnál több C-vitamint fogyasszanak, ahogyan a dohányosoknak sem elég a megszokott adag. Utóbbi azért különösen fontos, mert a C-vitamin megakadályozza az E-vitamin szintjének csökkenését, ami jelentős mértékben hozzájárul a dohányosoknál gyakori tüdőbetegségek kialakulásához. Az E-vitamin ugyanis a cigarettafüst károsító hatásaitól óvja a tüdőt – hangsúlyozzák az Oregon Állami Egyetem kutatói. A Sciencedaily oldalain megjelent tanulmány szerint napi 1000 mc C-vitamin étrend-kiegészítővel 45 százalékkal mérsékelhető az E-vitamin kiürülése a dohányosok szervezetéből.

Miben van a legtöbb természetes C-vitamin?

Az előzőekből következik, hogy a természetes C-vitamint legegyszerűbben ételeinkkel és italainkkal juttathatunk a szervezetünkbe. Lássuk, mi tartalmazza a legtöbbet, melyik a legjobb természetes C-vitamin-forrás.
Körülbelül 100 mg természetes C-vitamint tartalmaz fél pohár édes, piros paprika, háromnegyed pohárnyi narancslé (100 százalékos), 20 deka citrom, 15 deka ribizli, 8 deka petrezselyem, egy nagyobb, nyers narancs vagy egy pohár facsart grapefruitlé. Ezeken kívül a kivi, a zöld bors, a brokkoli, az eper, a kelbimbó, a káposzta és a paradicsom is gazdag természetes C-vitaminban, másfél pohár elegendő is belőlük.
Kiugróan magas a csipkebogyó C-vitamin-tartalma, ebből nyersen 15 gramm fedezi a napi szükségletet, de ezt is felülmúlja az acerola. 10 dekában közel 1700 mg található!

További pozitív hatások

Közvetlen egészségvédő hatásai mellett a C-vitamin közvetve is támogatja szervezetünk működését. Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy segíti más antioxidánsok, elsősorban az E- és a B-vitaminok, valamint növényi polifenolok, flavonoidok hasznosulását. Ezért ajánlják a C-vitamin szedését például a gyógygombák mellé.
Vérszegények azért szedjék, mert fokozza a vas felszívódását, ahogyan ugyanezt a hatást gyakorolja számos ásványi anyagra. Legfontosabb ezek közül a cink, a kalcium és a magnézium.
Nem véletlen, hogy izomgörcsök esetén a magnéziumon kívül a C-vitamin bevitele is javasolt, de a csontritkulás megelőzés, tüneti kezelés sem képzelhető el nélküle.
Növeli a HDL (jó) koleszterin szintjét, ugyanakkor a káros LDL koleszterinét csökkenti. Jó hatással van a cukorbetegek glükózháztartására (a cukorbetegeknek alacsonyabb a C-vitamin szintje), valamint gátolja a szövődmények kialakulását.
Ezt bizonyítja az a kutatás, aminek keretében nyolcvannégy, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek napi 500, illetve1000 mg C-vitamint adtak hat héten keresztül. A nagyobb dózis csökkentette a vércukor- és lipidszintet, amivel mérsékelhető a szövődmények kialakulása
írja az Indian journal of medical research szaklap.

Mire jó még a C-vitamin?

Ahogyan már korábban hangsúlyoztuk, a C-vitamin az egyik legjobb természetes antioxidáns és immunerősítő (fokozza a fagociták aktivitását, közreműködik az ellenanyagok termelésében, immunstimuláns). Hozzájárul ahhoz, hogy szervezetünk legyőzze a gyulladásokat és a káros mikroorganizmusokat. Támogatja a csont- és szövetképződést, hozzájárul a fogak fejlődéséhez, védi az ereket. A C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén és egyes hormonok termelődésében, az energia előállításában, mérsékli az allergiás tüneteket, elősegíti a folsav szintézisét. Segítségével elkerülhető a skorbut.
Gátló tulajdonságai is fontosak: többek között a nikkel és az ólom beépülését akadályozza, valamint mérsékli a dohányzás okozta károkat.

Természetes C-vitamin készítmények

Azt már láthattuk, hogy melyik növény tartalmazza a legtöbb természetes C-vitamint. Előfordulhat azonban, hogy ezek beszerzése nehézségekbe ütközik, vagy éppen az ízükkel nem vagyunk kibékülve, esetleg egyszerűen nincs módunk megfelelő mennyiséget elfogyasztani belőlük. A természetes C-vitamin-kivonatok és készítmények éppen ezeket a nehézségeket küszöbölik ki. Az étrend-kiegészítő mindig kéznél van, gyors és biztonságos megoldást kínál. Figyeljünk arra, hogy jó minőségű terméket vásároljunk, ami garantáltan kizárólag természetes összetevőket tartalmaz, valamint jelen vannak benne azok a kísérőanyagok, amik fokozzák a vitamin hasznosulását. Ilyen készítmény a 8 növényi összetevőt, polifenolokat és más antioxidánsokat egyaránt tartalmazó Superum C-vitamin.

Források:

https://www.sciencedaily.com/releases/2006/02/060224104219.htm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18160753

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10217058?dopt=Abstract

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/#en25