Savasító ételek: ellenőrizze az étrendjét!

Ha ebben a listában olyan ételt talál, amit nagyon kedvel, ne ijedjen meg. Ez nem azt jelenti, hogy soha többé nem fogyaszthatja. Ez egyáltalán nem célja a táblázatnak. Minden ember más, viszont általában ajánlatos 20-25% savasító hatású élelmiszert fogyasztani és a többit a lúgosító hatású táblázatból.

Ez a savképző ételek listája, tehát olyanoké, melyeknek savasító hatásuk van.

Semleges vagy enyhén savasító ételek

  • bab
  • szója, seitan
  • köles
  • zab, zabpehely
  • kuszkusz
  • szilva
  • friss datolya
  • nektarin
  • édesvízi halak
  • rizs- és szója tej
  • mogyoró, pekán dió és brazil dió
  • napraforgó olaj, szőlőmag olaj

Közepesen savas ételek

  • rozskenyér
  • teljes kiőrlésű kenyér
  • teljes kiőrlésű tészta
  • friss gyümölcslé
  • alma
  • sárgabarack
  • őszibarack
  • banán
  • szőlő
  • mangó
  • narancs
  • eper
  • tengeri halak
  • kecske sajt
  • vaj
  • ketchup, majonéz

Erősen savas ételek

  • cukor, mesterséges édesítőszerek, szirupok
  • alkohol
  • kávé, fekete tea
  • édesített gyümölcslevek, gyümölcslevek
  • ecet
  • élesztő
  • szárított gyümölcs
  • lekvár
  • tojás
  • marha, sertés és baromfi hús
  • pasztőrözött tejtermékek
  • fehér kenyér
  • gomba
  • mustár
  • szója szósz

Elég, ha észben tartja, hogy a leginkább savasító ételek a cukor, a hús, a pasztőrözött tejtermékek, a sajtok, a fehérlisztből készült pékáru, az alkohol, a kávé. Az ételek, melyek az elsavasodáshoz vezetnek, nincsenek összefüggésben azzal, hogy az adott ételnek az íze savanyú-e vagy sem.

Tekintse meg a lúgosító ételek listáját is >>