Hogyan válasszunk prémium colostrumot

Manapság sokat hallani arról, hogy az orvostudomány indokolatlanul használ antibiotikumokat. Aminek az lett az eredménye, hogy a káros baktériumok rezisztenssé váltak. A magára hagyott immunrendszer pedig nehezen küzd meg a sok fertőzéssel, baktériumokkal.

Megoldás lehet, ha növeljük szervezetünk védekezőképességét, és támogatjuk immunrendszerünket. De, létezik biztos módszer az immunrendszer megerősítésére? Dietetikusunk tanácsát kértük a témában.

Mi a jó a colostrumban?

A colostrum a szülést követő néhány napban termelődő előtej. Ezt követően képződik az anyatej. A colostrum nemcsak az embernél, hanem az emlősök más fajainál, többek között a szarvasmarháknál is megtalálható.
A colostrumot a történelem folyamán már 2000 évvel ezelőtt Indiábana betegek gyógyítására használták. Ismerték az értékeit, ez is közrejátszott abban, hogy a tehenet szent állatként tisztelték, és tisztelik ma is. Európában Goethe és Schiller háziorvosa, dr. Hufeland felismerte a colostrum nagyszerű tulajdonságait, és használta betegei immunrendszerének megerősítésére. A II. világháború előtt vidéken betegség esetén, a tehenészetekbe küldtek el egy családtagot, hogy megtudakolja, van-e frissen ellett tehén, amely colostrumot adhatna. A colostrum rendkívül tápláló hatású, és mindemellett nagy mennyiségben tartalmaz immunbiológiai szempontból hasznos anyagokat.

Ténylegesen fel tudja használni az emberi szervezet a marhákból származó előtejet?

Igen. Ennek magyarázata abban rejlik, hogy a tehéntől származó colostrum biológiailag hasonló felépítésű fehérjéket tartalmaz, mint az emberi vérben található immunanyagok.Így könnyen belátható, hogy a humán szervezet számára hasznos és alkalmazható. Ezt a tényt támasztja alá Mero professzor, a finnországi Yvaskala Egyetem munkatársa, és a Kiel Egyetem tudóscsoportja is.

Miért annyira fontos, hogy csak ellenőrzött gazdaságból, a legkiválóbb minőségű colostrumot vegyük?

Rendkívül fontos, hogy mi a colostrum forrása, azaz a szarvasmarha, milyen környezeti hatásoknak van kitéve az állattartás folyamán. Ha az állat takarmánya növényvédő szerekkel, műtrágyával kezelt, akkor az kiválasztódik a tejbe is. Ezért kizárólag bio gazdaságokban (pl.: Franciaország, Svájc, Németország, Ausztria) gyűjtik össze, hogy az előtej mentes legyen a károsító anyagoktól, és ellenőrzött körülmények között, szigorú minősítési folyamatoknak legyen alávetve.

Kinek ajánlott kifejezetten?

Gyermekeknek 6 hónapos kortól adható. Az ennél idősebb korosztály számára gyermekek, fiatalok, felnőttek esetén, az ellenálló-képesség fokozására, a főként vírusos fertőzések megelőzésére javasolt.
Sportolóknak is ajánlott, a fokozott teljesítőképesség egészséges megvalósításához.
Ilyen a tartós, fizikai és szellemi megterhelés pl.: vizsgaidőszak.

Milyen élettani hatásai vannak?

A colostrum élettani hatásai kiemelkedőek. Immunglobulin-tartalma gátolja az allergiás folyamatok kialakulását, illetve csökkenti az allergiás reakciókat. Ezenkívül a bélrendszerben elszaporodó kórós, betegséget okozó mikroorganizmusok ellen is hatásos.
Kísérletek bizonyítják, hogy a retinsavtartalma csökkentette a herpesz vírus kolonizációt. Bár teljességgel nem tüntette el herpesz „telepeket”, de a csökkentett kolonizáció mellett a szervezet már képes kiiktatni a vírus okozta tünetek megjelenését. Nagymennyiségű laktoferrint tartalmaz, amely szintén vírusölő hatású.
Aspecifikus gátlóanyagának köszönhetően felső légúti megbetegedések megelőzésében, és az influenza elleni védekezésben is segítségünkre lehet. A vírus ellenes antitest, a vírusos megbetegedések elleni harcban jelentős szerepet tölt be.