Nyirokrendszer: Hogyan tartsuk egészségesen?

A nyirokrendszer szervezetünk egyik fontos eleme, az erős immunrendszer egyik alappillére. Feladatai között szerepel a fertőzésektől való védelem biztosítása, az érpályákból eltávozó szövetek közötti folyadék (nyirok) visszavezetése a vérbe. A nyirokcsomók szűrik a szövetnedveket és figyelik nem történt- e fertőzés. A benne keringő folyadék egyik szerepe, hogy elszállítsa a különböző toxinokat, melyek felhalmozódnak testünkben.
A nyirokrendszer megbetegedése komoly problémák forrása, az immunrendszer egyik fontos szereplőjének kiesése ödémához, duzzadt nyirokcsomókhoz, bőrtünetekhez, legsúlyosabb esetben daganatos megbetegedésekhez is vezethet. Ezért fontos, hogy megtegyünk mindent a nyirokrendszer egészségéért.

Nyirokmasszázs

Magát a masszázst dr. Emil Vodder fejlesztette ki, s azt figyelte meg, hogy a nyirokerek és nyirokcsomók masszírozása során egyesfájdalmas duzzanatai leapadnak. A nyirokkeringés irányába való lassú, körkörös masszírozó mozdulatokkal felélénkül a vér- és nyirokkeringés, javul az izmok, ízületek tápanyagellátása és méregtelenítése. Gyorsul a toxinok és salakanyagok távozása, segít az ödémák csökkentésében. Akár fájdalomcsillapításra, de a narancsbőr eltüntetésre is alkalmas gyógymód.

Nyers zöldség és gyümölcs

Ezek az élelmiszerek számos olyan vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, ami nem csak az immunrendszer erősítésében segít, hanem leveszi a tehet a nyirokrendszerről oly módon, hogy semlegesíti azokat a toxinokat, amiket a nyiroknak kellene másképp eltávolítani. Pl. a magas C-vitamin tartamú élelmiszerek hozzájárulnak az egészséges antitestek képződésénez, a B6-ban és cinkben gazdag ételek segítik a limfociták képződését, melyeket természetesen megtalálunk a nyirokbn.

Csak semmi mesterséges

Azt is meg kell említeni, hogy a nyirokrendszer méregtelenítése során a lehetőlegkisebb mennyisége kell visszaszorítani a feldolgozott élelmiszereket, a gyorséttermi ételeket, a tartósított élelmiszereket, a „műkajákat”. Ne rójunk több terhet a méregtelenítő folyamatokra a szükségesnél.

Megfelelő folyadék

Számos helyen hallani, de még így sem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő folyadékellátást. Lehetőleg tiszta csapvizet, ásványvizet fogyasszunk, így járulhatunk hozzá a nyirok megfelelő összetételéhez és könnyebb keringéséhez.

A nyirokrendszer és a gyógynövények

Egyes gyógynövények bizonyítottan segítenek a szervezet gyulladásos folyamataninak legyőzésében a keringés javításában, ideértvé a nyirokkeringést is. Természetes módokon járulnak hozzá az egészséges immunrendszer fenntartásához, és erősítik meg azt. Különösen hatékony gyógynövények a test ellenállóképességének növelésében, méregtelenítő funkcióinak javításában a fokhagyma, gyömbér, kurkuma, citromfű és bíborkasvirág.

Enzimek

Az enzimek azért képződnek testünkben, hogy segítsenek lebontani a bevitt élelmiszereket, hogy azokat a szervezet hasznosítani tudja. Az is a feladatai közé tartozik, hogy a salakanyagokat eltávolítsak a nyirokból és a vérből. Olyan étrendkiegészítők, amik természetes formában tartalmazzák ezeket az enzimetek szintén hasznosak lehetnek a nyirokrendszer karbantartásában.

Mi lehet a megoldás?

A LymphActive® – Enzyme Complex nagy mennyiségben tartalmaz proteolitikus enzimeket, béta-glükánt, citromfű kivonatot, cinket, rézt és bíbor kasvirágot, ennek köszönhetően segít a teljes nyirokrendszer tisztításában azáltal, hogy serkenti a nyirokerekben és a nyirokcsomókban lerakódó mérgeket, továbbá hatékonyan erősíti az immunrendszert. A LymphActive® – Enzyme Complex aktiválja az immunsejteket, antioxidáns hatása révén, pedig megköti a szabad gyököket és segít a gyulladások csökkentésében.

Forrás:
http://thechalkboardmag.com/detox-your-lymph-10-holistic-treatments-for-lymphatic-system
http://www.livestrong.com/article/137715-how-detox-lymphatic-system
http://www.livestrong.com/article/227771-how-to-do-a-lymph-cleansing-diet
http://www.livestrong.com/article/518190-what-foods-are-good-for-lymphatic-drainage
http://www.naturallivingideas.com/lymphatic-system
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024459
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0096680