Maqui bogyó: a bíborszínű életelixír

A szederhez hasonló ízű maqui bogyót a Chile déli részén, Patagóniában élő mapuche indiánok évszázadok óta fogyasztják fizikai állapotuk javítása érdekében. Hatékony méregtelenítő, erős antioxidáns, ahogyan a fogyást is elősegíti. A maqui bogyó ráadásul vitaminokban is rendkívül gazdag.

Maqui bogyó az egyik leghatékonyabb fogyasztószer

A maqui bogyó Chile déli részén őshonos, az ottani mapuche indiánok régóta tisztában vannak egészségvédő tulajdonságaival. Gazdag tápanyagforrás, bőségesen tartalmaz látásjavító és a csontnövekedést serkentő A-vitamint, antioxidáns C-vitamint, a csontok egészségét erősítő kalciumot, szívvédő káliumot és a vérképzésért, valamint a vér oxigéntartalmáért felelős vasat. Immunerősítő ás antioxidáns hatását fokozzák a gyümölcs kékes színét biztosító antocianinok, amelyek megkötik a rákot, gyulladásokat, érrendszeri megbetegedéseket okozó, valamint a bőr öregedését gyorsító szabad gyököket. A maqui bogyóban található antioxidáns delfinidin a vastagbélrákkal és az ízületi gyulladásokkal is felveszi a harcot. A University of Wisconsin-Madison tudósai arra is bizonyítékot találtak, hogy a delfinidin sikeresen alkalmazható a pikkelysömör kezelésére. Hasonló hatásúak a maqui bogyóban fellelhető omega-6 és omega-9 zsírsavak, amelyek a fekélyek és az ízületi gyulladások mellett a bőrgyulladásokat, pattanásokat is segítenek megszüntetni, ezen kívül a szív- és érrendszeri betegségekkel –stroke, szívinfarktus, érelmeszesedés– szemben is védelmet nyújtanak. Mivel antibakteriális tulajdonságú, a maqui bogyó számos baktérium okozta fertőzés esetén is jól használható. Csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, javítja az általános közérzetet, enyhíti a fájdalmakat, valamint hatékony vitalizáló: fogyasztása szinte azonnal energiával tölt fel. Szabályozza az inzulin-, valamint a vércukor szintjét a vérben, ezáltal a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében is segítségünkre lehet. Nagyszerű természetes méregtelenítő, eltávolítja a toxinokat a májból és más belső szervekből. Az egyik leghatékonyabb fogyasztószer, mivel akadályozza a zsír lerakódását. További előnye, hogy megelőzi az elhízással kapcsolatos, elsősorban gyulladásos megbetegedések kialakulását.