Lúgosító ételek: ellenőrizze az étrendjét!

Talán már Ön is észre vette, hogy rengeteg táblázat létezik a savas és a lúgos ételekről, melyek gyakran ellent mondanak egymásnak. Az eltérések abból adódhatnak, hogy egyes táblázatok az ételek savasságát/lúgosságát fogyasztásuk előtt jelzik, mások pedig a fogyasztás utáni reakciójuk szerint. A savtalanításkor hasznos tudni, milyen hatással van az étel a szervezetre fogyasztás után.

Íme a lúgosító ételek listája:

Erősen lúgosító ételek

  • himalájai só
  • zöld füvek (kamut, árpa, búza, zab…)
  • uborka
  • kelkáposzta
  • tengeri alga
  • spenót
  • petrezselyem zöld, friss gyógynövények
  • brokkoli
  • zöld italok, spirulina, chlorella
  • friss zöldséglevek
  • csírák (nyers csíráztatott hüvelyesek, gabonafélék)

Közepesen lúgosító hatás

  • avokádó
  • cékla
  • paprika
  • káposzta
  • zeller
  • ciróka
  • fokhagyma
  • gyömbér
  • zöldbab
  • saláta
  • hagyma
  • retek
  • ruccola
  • paradicsom
  • citrom
  • lime
  • bab
  • chia magok
  • quinola

Enyhén lúgosító hatás

  • articsóka
  • spárga
  • kelbimbó
  • répa
  • snidling
  • cukkini
  • póré hagyma
  • borsó
  • rebarbara
  • grapefruit
  • kókusz
  • hajdina
  • lencse
  • kecske és mandula tej
  • a növények és fűszerek többsége
  • avokádó-, oliva-, len-, kókusz-olaj

Azok az ételek, melyek sok kálciumot, magnéziumot, káliumot, nátriumot és vasat tartalmaznak, ásványi sókat képeznek, melyek semlegesítik a savakat. A leginkább lúgosító ételek a csírák, zöldségek, zöld füvek.

Tekintse meg a savasító ételek listáját is >>