Különleges szuperélelmiszerek

A szuperélelmiszerek jellemzője, hogy olyan összetevőkből állnak, amelyek kedvező hatást gyakorolnak szervezetünkre. Ez az összetevő lehet akár antioxidáns, akár vitamin- vagy ásványi anyag tartalom is. Alapvető követelmény, hogy nem mesterségesen előállított termékek. Megjegyzendő, hogy nem létezik egyetlen olyan élelmiszer sem, ami 100%-ban, maximális mennyiségben tartalmazza az emberi szervezet működéséhez szükséges összes tápanyagfélét. Az viszont vitathatatlan, hogy rohanó életünkben egyre többen vallják magukat az egészségtudatos táplálkozás követőinek.
Minden évben összeállítják a legjobb szuper élelmiszerek listáját. A Dailymail 2016-os összesítése alapján az 5 legütősebb: a tengeri alga, az avokádóolaj, a nyírfavíz, az édesburgonya liszt és a teff.

Tengeri algák mint szuperélelmiszerek

Az algák gyökerekkel, levelekkel, szövetekkel nem rendelkező, fotoszintézisre képes, változatos felépítésű növények. Az algákkal a természetben kialakulása óta rendszeresen találkozott az emberi faj, hozzánk hasonlóan elődeink is fogyaszthatták.

A Spirulina fajok fogyasztására vonatkozó legkorábbi adatok a 16. századból származnak. Az aztékok mellett a 20. században Afrikában a bennszülöttek lepényként, szószként fogyasztották. A Spirulina úgy híresült el, mint a „jövő eledele”, étrendkiegészítőkéntpedig kiérdemelte a rá fordított figyelmet.
Fehérjetartalma a száraz tömeg 56-71%, az esszenciális aminosav összetétele szinte tökéletes, ezért a szigorú vegetáriánus étrendben fehérjepótlásra alkalmas alternatíva lehet.

A benne található karotinoid vegyületek (alfa- és béta-karotin), fikobiliproteinek és a klorofill antioxidánsok és károsanyagmegkötők. A mixoxanthofil, lutein és zeaxantin is jelentős mennyiségben megtalálható benne. A zeaxantin és lutein az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulását csökkenti. Emellett gyakran alkalmazzák vérszegénység kezelésére.

Színanyaga, a fikocianin daganatellenes, antioxidáns, immunerősítő, vérképzést fokozó és vírusölő hatással rendelkezik., továbbá a prebiotikumokra jellemző tulajdonságokat mutatott, így a Candida albicans leküzdésében is fontos szerepet játszhat.

A Chlorella-fajok elterjedése a 80-as években indult el az egészséges életmód divatossá válásával. Cellulóz sejtfala miatt emészthetősége nem igazán jó, de méregtelenítő hatása kiváló.!
Az összes ismert növény közt a legmagasabb klorofill-tartalommal, emellett vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi rostokban is egyaránt gazdag, elősegíti a béltisztítást.
Fehérjetartalma a növények között szinte egyedülálló!
Bizonyos mikroalgák az EPA és DHA zsírsavak forrásaként is szolgálhatnak.

Az algákat számos területen alkalmazzák, így például a természetvédelemben – az ólom, kadmium környezetből való eltávolítása során, élelmiszeriparban természetes színezékként, a funkcionális élelmiszerek előállításakor a zsírsavösszetétel javítására, esszenciális aminosavak mennyiségének növelésére, savanyított tejtermékek probiotikus mikroorganizmusokkal fokozására, illetve kozmetikumokban is találkozhatunk vele.

Avokádóolaj

Az avokádó (Persea americana) vagy más néven avokádókörte, alligátorkörte a babérfélék családjába tartozó gyümölcs. A legismertebb fajtája a fekete héjú enyhén dió ízű Hass avokádó. A zöld héjúak közül a legnépszerűbb a Fuerte.
Jótékony hatású a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő, kitűnő antioxidáns, és daganatellenes tulajdonságú. Érdemes azonban résen lenni, hiszen a latexallergiásoknál keresztallergiát okozhat, és a véralvadásgátló gyógyszerek hatását kifejezetten csökkenti a nagy K-vitamin tartalma miatt.

Az avokádóolaj salátákhoz, sütéshez, főzéshez, grillezéshez is használható, de érdemes azonnal felhasználni, hiszen könnyen avasodik. Semleges íze miatt édes és sós ételek is készíthetőek belőle, de tartózkodjunk a főzésétől, mert megkeseredik! Saláta, leves, turmix, jégkrém, kevés cukorral és lime-mal édesség. Szendvics vagy szusi alapként is alkalmazható. Az olíva-és a kókuszolaj mellett érdemes avokádó olajat is tartani konyhánkban. Magas E-vitamin tartalma miatt jót tesz a bőrünknek, ezért a kozmetikai ipar is alkalmazza.

Nyírfavíz

Természetes eredetű édesítőszer, az idei superdrink! A nyírfa törzsébe fúrt lyukból kicsorgó nedvet eltérő virics, nyírlé, nyírvíz, boza, csiger néven is nevezik. A népgyógyászat hazánkban tüdő-és vesebetegséget kezelt vele, az észak-amerikai indiánok és az eszkimók vízhajtóként alkalmazták. Fogyasztható frissen, de legtöbbször sziruppá sűrítik, mert hamar romlásnak indul. Kinyerése rendkívül nehéz, viszont az egészség szempontjából fontos, hiszen almasavat, borostyánkősavat, citromsavat, ásványi anyagokat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt, vasat, aminosavakat is tartalmaz. Érdemes azonban figyelni, mert a nyírfanedv- és szirup okozhatnak táplálékintoleranciát vagy táplálékallergiát!

Teff

A teff, vagy más néven törpe köles egy Etiópiából származó gluténmentes gabonaféle. Magas keményítőtartalmának köszönhetően a vércukorszint kezelésére és testsúlykontroll esetén is tökéletes alapanyag. Köretnek alkalmazható, de egytálételek részeként is fogyasztható. Megsüthetjük belőle az injerát is, ami az etiópok lepénykenyere.

Édesburgonyaliszt

Reformtáplálkozás és paleo étkezés esetén 100%-os helyettesítője a hagyományos lisztnek.
Szuper jellegét a magas rost-, A-vitamin, vas-, és kalciumtartalmának tulajdoníthatjuk. Vércukorszint stabilizáló képességgel rendelkezik.

Ezek a szuperélelmiszerek csupán a teljesség igénye nélkül lett ismertetve. A daganatellenes – tumor megelőző listán szerepelnek többek között a spenót, a papaya, a brokkoli, fekete szeder, fokhagyma, paradicsom, dió. Az emésztést segítő szuper ételek között megtalálható: fekete bors, lencse, hal olaj, gyömbér, menta, ananász, savanyított káposzta.
Az élelmiszerek sokszínűségét tekintve mindenképpen fontos a kiegyensúlyozott étrend megvalósítása felhasználva a mindennapjainkban a szuper élelmiszerek tárházát is.
Jó egészséget kívánok mindenkinek!

Források:
1. Farrar W. V.: Tecuitlaitl;A Glimpse of Aztec Food Technology, Nature 211, 341-342, 23 July 1966
2. Johnston H W: The Biological and Economic Importance of Algae. Part 4: the Industrial Culturing of Algae, Tuatara: Volume 22, Issue 2, June 1976
3. Ciferri O: Spirukina, the Edible Microorganism, MICROBIOLOGICAL REVIEWS, Dec. 1983, p. 551-578.
4. Doughman SD,Krupanidhi S, Sanjeevi CB. Omega-3 fatty acids for nutrition and medicine: considering microalgae oil as a vegetarian source of EPA and DHA. Curr Diabetes Rev. 2007 Aug;3(3):198-203.
5. Watanabe F, Takenaka S, Kittaka -Katsura H, Ebara S, Miyamoto E.: Characterization and bioavailability of vitamin B12-compounds from edible algae., J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2002 Oct;48(5):325-31.
http://guidedoc.com/best-superfoods-list
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27213450