A fodros kel a világ egyik legegészségesebb étele

fodros kel

Gyerekként gyakran hallhattuk az édesanyánktól, hogy együk meg a zöldséget. Nos, igaza volt!
A zöldségek – köztük a fodros kel (Brassica oleracea convar) – a kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód fontos részét képezik. Valójában mindenkinek legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget lenne ajánlatos fogyasztani naponta. Bár ez soknak tűnhet, számos lehetőség kínálkozik az étrendünkbe való beépítésükre.

Bátran kijelenthetjük, hogy a tápanyagdús fodros kel (leveles kel, vadkáposzta) a káposztafélék legegészségesebbike, göndör leveleiben szinte az összes lényeges tápanyagot megtalálható. Táplálkozási profilja és sokoldalúsága miatt kiemelkedik a szuperélelmiszerek közül, érdemes hosszú távon is barátságot kötni vele. Csökkenti a rák a kockázatát, de még számos egyéb okból javasolt a fogyasztása. 

Sokrétű zöldség

A fodros levelű fodros kelkáposzta, más néven leveles kel egy szuperélelmiszer. Tele van fehérjével, kalciummal, vassal, A-vitaminnal, és egyéb rákellenes hatású összetevőkkel. Több C-vitamint tartalmaz, mint bármelyik leveles zöld.  Ennek ellenére egyike azoknak a zöldségeknek, amelyeket egyáltalán nem tekintünk elbűvölőnek, és csak kevésszer fogyasztjuk. Így az egészségvédő hatásait sem tapasztaljuk meg, ami sajnálatos. Ez a szuperzöldség ugyanis a rostjai révén támogatja az emésztést, anyagcsere-gyorsító, ezért fogyasztásával még a zsírpárnáktól is megszabadulhatunk.

Akkor is számíthatunk rá, ha bőrproblémákkal küzdünk, összetevői révén a pattanás és gyulladt bőr egyik természetes ellenszere. A fodros kelkáposzta nélkülözhetetlen tápanyagokkal gazdagítja a salátákat és köreteket, illetve kellemes színt kölcsönöz nekik. Tápanyagai hozzájárulhatnak az egészég növeléséhez, és számos betegség megelőzéséhez. Rostot, antioxidánsokat, kalciumot és K-vitamint tartalmaz, a benne lévő klorofillnak pedig további egészségügyi előnyei lehetnek. A fodros kelkáposzta és egyéb klorofilltartalmú zöld zöldségek segíthetnek megakadályozni, hogy a szervezet felszívja a rákkeltő heterociklusos aminosavakat. Ezek akkor termelődnek, amikor az állati eredetű élelmiszereket magas hőmérsékleten sütik. 

A fodros kelkáposzta rost- és víztartalma magas. Mindkettő segít megelőzni a székrekedést. Az öregedés egyik leggyakoribb következménye a rosszabbodó látás. A kelben lévő lutein és a zeaxantin lassítják ezt a folyamatot, védve ezzel a szem egészségét. Számos tanulmány kimutatta, azoknál az embereknél, akik elegendő mennyiségű luteint és zeaxantint fogyasztanak, sokkal alacsonyabb a makuladegeneráció és a szürkehályog, a két leggyakoribb szembetegség előfordulása.

Többféle kel létezik

A fodros kel a káposztacsalád büszke tagja. Egy olyan egészségvédő szuperélelmiszer, amely csomóban növekszik, nagy levelei a központi szárból nyílnak, közepükön egy-egy lefutó borda található. Színe a halványzöldtől csaknem a lila színig változik, levelei általában durvák, vastagok és meglehetősen kemények.  Azonban nem csak egyféle fodros kel létezik. Bár a kinézetük más, a köztük lévő különbség nagy része esztétikai. A fodros kelkáposzta valószínűleg az első, ami az eszünkbe jut, amikor a kelkáposztára gondolunk. Levele fényes, íze borsos, és kesernyés aromával rendelkezik. Egy másik változata a toszkán kelkáposzta, amely sok nevet visel. Ezek egyike a dinoszaurusz kelkáposzta, és a fekete kelkáposzta. Ennek a zöldségnek hosszabb, lándzsaszerű, sötétzöld, foltos levele van. Íze mély és földes, kevésbé keserű, mint a fodros kel, inkább kissé dió ízű. Az orosz vörös kelkáposztának lapos, rojtos levelekkel rendelkezik, amelyek kissé hasonlítanak a tölgylevelekre. Íze kevésbé borsos, édeskésebb, paprikával és citrommal szinte olyan, mint a sóska. Ideális salátákhoz, szendvicsekhez, gyümölcslevekhez és köretként. A toszkán kelkáposzta érzékenyebb, mint a fodros kel, illetve a vörös kelkáposzta, ezért jó összetevője a nyers és a kis ideig főzött ételeknek.

Mit rejt magában?

Már egy maréknyi kel is sok értékes tápanyagot tartalmaz. Kiváló A-, C-, B6-, E- és K- vitamin forrás. Jelentős mennyiségű mangánt, rezet, káliumot, kalciumot, valamint egy sor fitokémiai anyagot tartalmaz. Utóbbiakkal kapcsolatban a kutatók úgy gondolják, segítenek a rák elleni küzdelemben. A benne található karotinoidok és antioxidáns polifenolok hozzájárulhatnak az egészség fokozásához. Az antioxidánsok semlegesítik a káros szabad gyököket, lassítva az öregedést, csökkentve a rák, a gyulladások, valamint a szív- és érrendszeri betegségek veszélyét. A kel olyan anyagokat foglal magába, amelyek megkötik az epesavakat, és csökkentik a szervezet koleszterinszintjét. Érdekes módon a leveles kel omega-3 és omega-6 zsírsavakat is magáénak tudhat. Emiatt segíthet enyhíteni az ízületi gyulladások és a szívbetegségek tüneteit.  Csökkentheti a magas vérnyomást, valamint a vér trigliceridszintjét. A fodros kelkáposzta rostokban és kénben dús, amelyek a test méregtelenítésére, és a máj egészségének fenntartására kiválóan alkalmasak. Kalciumtartalma jelentős, ahogyan növényi fehérjében is bővelkedik. Egyike azon magas fehérjetartalmú növényeknek, amelyet ajánlott beiktatni az étrendünkbe.

Mi a legjobb módja a fodros kelkáposzta fogyasztásának?       

Számtalan recept létezik, sok mindent készíthetünk fodros kelből. Csak rajtunk múlik, hogyan variálunk vele. Keverjük salátákhoz, készítsünk a felhasználásával főzeléket, vagy párosítsuk össze dióval. Adjuk levesekhez, főzzünk belőle „dinoszaurusz levest”, esetleg rakjuk hamburgerbe. Csináljunk belőle zöld turmixot, netán színesítsük vele a különféle babból és gabonából készült ételeinket. Ha a fodros kelt nyers salátákban használjuk, masszírozzuk meg, nyomkodjuk át kissé a leveleket. Ez segíti a cellulóz lebontását a levelekben, és a tápanyagok felszabadítását a könnyebb felszívódás érdekében. Adjuk hozzá rakott, curry vagy tészta ételekhez. Pároljuk, forraljuk, süssük, a fodros kelkáposzta csodálatosan sokoldalú és könnyen elkészíthető. Főzés előtt a fodros kel leveleit le kell vágni a szárról, majd megmosni. Főzhetők egészben vagy feldarabolva. Nagyjából 2 perc főzési idő elegendő. A fodros kelt nem kötelező megfőzni, nyers salátákban is nagyszerű lehet. Ha zavar minket a ropogóssága, forrázzuk le vagy főzzük meg, így a megpuhul. Akinek nincs kedve vagy ideje az elkészítésével foglalkozni, annak számára ideális választás a bio fodros kel por. Belekeverhetjük turmixokba, készíthetünk a segítségével  smoothiet, hozzáadhatjuk főzelékekhez, süteménytésztához. A fodros kellel kapcsolatban még rengeteg recept található az interneten.

Vannak mellékhatásai a használatának?

A béta-blokkolók, amelyek a szívbetegek leggyakrabban felírt gyógyszerei, a vér káliumszintjének emelkedését okozhatják. A magas káliumtartalmú ételeket, például a fodros kelt mérsékelten kell fogyasztani, ha valaki béta-blokkolókat szed. A túl sok kálium ártalmas lehet azok számára, akiknek a veséje nem működik rendesen. A vérhígító gyógyszereket szedő, vagy vesebetegségben szenvedők kérjék ki orvosuk tanácsát, mielőtt fodros kelkáposzta tartalmú étrend-kiegészítő fogyasztásába kezdenének.

GYIK

Mi a különbség a kelkáposzta és a fodros kel között?

A köztük lévő különbség pusztán esztétikai. A toszkán (fekete) kelkáposzta érzékenyebb, mint a fodros kel, illetve a vörös kelkáposzta, ezért jó összetevője a nyers és a kevés ideig főzött ételeknek.

Mire jó a fodros kel?

A fodros kel fontos tápanyagokkal gazdagítja a salátákat és köreteket, illetve kellemes színt kölcsönöz nekik. Tápanyagai hozzájárulhatnak az egészég növeléséhez, és számos betegség megelőzéséhez. Rostot, antioxidánsokat, kalciumot és K-vitamint tartalmaz, a benne lévő klorofillnak pedig további egészségügyi előnyei lehetnek.

Mi a legjobb módszer a kelkáposzta fogyasztására?

Keverjük salátákhoz, készítsünk a felhasználásával főzeléket, vagy párosítsuk össze dióval. Adjuk levesekhez, főzzünk belőle „dinoszaurusz levest”, esetleg rakjuk hamburgerbe. Csináljunk belőle zöld turmixot, netán színesítsük vele a különféle babból és gabonából készült ételeinket. Ha a fodros kelt nyers salátákban használjuk, masszírozzuk meg, nyomkodjuk át kissé a leveleket. Ez segíti a cellulóz lebontását a levelekben, és a tápanyagok felszabadítását a könnyebb felszívódás érdekében.

A fodros kelt főzni kell?

Főzés előtt a fodros kel leveleit le kell vágni a szárról, majd megmosni. Főzhetők egészben vagy feldarabolva. Nagyjából 2 perc főzési idő elegendő.

Melyik káposzta a legegészségesebb?

Valószínűleg már hallotta, hogy a fodros kelkáposzta egy szuperélelmiszer. Tele van fehérjével, kalciummal, vassal, A-vitaminnal, rosttal és egyéb rákellenes hatású összetevőkkel. Több C-vitamint tartalmaz, mint bármely más leveles zöld.

Fogyasztható a fodros kel nyersen?

A fodros kelt nem kötelező megfőzni ahhoz, hogy élvezhessük, a nyers salátákban is nagyszerű lehet. Ha zavar minket a ropogóssága, forrázzuk le vagy főzzük meg, így a megpuhul.

Források:                           

https://www.thekitchn.com/curly-leafed-and-kale-ingredient-spotlight-166603

https://www.medicalnewstoday.com/articles/270435.php

https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-kale#section9