Fodros kel (leveles kel): az elérhető szuperélelmiszer

A fodros kel (leveles kel) rendkívül hatékony immunerősítő, ha rendszeresen fogyasztjuk, segít lefogyni, megszépíti a bőrt, javítja a szell emi teljesítményt, sőt, a látásunkat is erősíti. Igazi szuperélelmiszer, vitamintartalma az egyik legmagasabb a zöldségek között.

A leveles kel (vagy fodros kel) egészségvédő tulajdonságai a szuperélelmiszerek között is kimagaslóak. Rendkívül sokoldalú és hatékony gyógynövény, rendszeres fogyasztásával biztosíthatjuk fizikai és szellemi jóllétünket. Jótékony hatásait nem csupán nyersen, hanem szárított poralakban is kifejti, ezért a leveles egész évben rendelkezésünkre áll.

Leveles kel a vitaminbomba

Ha a vitaminokról van szó, kevés olyan növény létezik, ami felülmúlja a leveles kelt. Mindössze 100 gramm ugyanis a szervezet általános vitaminszükségletének jelentős részét fedezi. K-vitaminból a napi ajánlott bevitel mintegy tízszeresét tartalmazza, az A- és a C-vitamin utánpótlását is közel teljes egészében megoldhatjuk a leveles kel fogyasztásával. Több karotinoid található benne, mint a répában, ezen kívül kiváló réz-, mangán, kalcium-, kálium-, B2-vitamin-, B6-vitamin- és folsavforrás. Rendelkezik az összes, létfontosságú esszenciális aminosavval (ezeket a szervezet önmagában nem képes előállítani), további előnye, hogy az omega-3 és omega-6 zsírsavakat könnyen felszívódó formában tartalmazza.

Immunerősítő zöldség

A leveles kel nagyszerű immunerősítő, amit elsősorban a nagy mennyiségben elérhető antioxidáns összetevőinek, a C-vitaminnak, a karotinoidoknak, az E- és az A-vitaminnak köszönheti. Az antioxidánsok ugyanis semlegesítik a túltermelődő szabad gyököket, amelyek gyengítik az immunrendszert, valamint növelik a rák, a szívbetegségek, a gyulladások kockázatát, károsítják a DNS-t és gyorsítják a sejtek, így a bőr öregedését. Ráadásul, a leveles kel hatóanyagai az immunsejtek aktivitásának és termelődésük fokozásával is erősítik a szervezet természetes védekezőképességét. Daganatellenes hatását a benne lévő sulfur is erősíti, kutatások bizonyítják, hogy ez a vegyület különösen az emlő- és petefészekrák ellen lehet hatásos.

Javítja az emésztést és méregtelenít

Bőségesen tartalmaz élelmi rostokat, ez az oka annak, hogy a leveles kel fogyasztásával jobb lesz az emésztésünk, valamint a méreganyagoktól is gyorsabban megszabadulhatunk. A rostok ugyanis kitakarítják a vastagbélből a lerakódott káros anyagokat– ez a hatékony béltisztítás a méregtelenítés alapja –, a megtisztult bélfalon keresztül pedig optimálissá válik a tápanyagok felszívódása. Legalább ennyire fontos, hogy a méreganyagok távozásával a vastagbélben elhelyezkedő bélflóra egyensúlya is gyorsabban visszaállhat. A bélflórát felépítő, növényi rostokkal táplálkozó probiotikus (jótékony) baktériumok részben a letapadt salakanyag és a toxinok miatt nem tudnak megfelelően szaporodni, miközben a káros baktériumok száma folyamatosan nő, ez pedig a bélflóra egyensúlyának felbomlásához vezet, ami az immunrendszer működését is negatívan befolyásolja. A rostok ezen kívül az erek védelmében is fontos szerepet kapnak, mivel hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez, ezen keresztül az érszűkület és más érrendszeri betegségek (stroke, agyvérzés) megelőzéséhez.

Lapos has leveles kellel

A leveles kel nemcsak az emésztést javítja, hanem az ürítést is normalizálja, valamint fokozza a zsíranyagcserét. Utóbbi hatásának köszönhetően segítségünkre lehet az áhított lapos has elérésben. Ne feledjük: a lapos has ugyan esztétikailag is vonzó, ám ennél sokkal lényegesebb, hogy a hason felgyülemlő zsír (akár a hasizom előtt, a bőr alatt, vagy a hasizom mögött, láthatatlanul jelenik meg) sokszorosára növeli számos betegség, így a diabétesz és a szívbetegségek kockázatát. Ezért, törekedjünk a hasi zsír eltávolítására, amiben a leveles kel nagy hasznunkra lehet.

Még több jótékony hatás

A fentieken kívül, a leveles kel még számos jótékony hatással rendelkezik. Gyakori fogyasztásával elűzhetjük a fáradtságot és a fejfájást, erősíthetjük a látásunkat, elkerülhetjük a gyulladásokat. Jól használható a cukorbetegség kezelésére, serkenti az agyműködést, javítja a memóriát, enyhíti az asztma tüneteit, védi a csontok, a fogak és a bőr egészségét.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/genome/annotation_euk/Brassica_oleracea/100
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7797181
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1462567