Növényi fehérjepor: milyen előnyökkel jár a fogyasztása?

A növényi fehérjepor nem csak táplál, az egészséget is védi

A fehérjék nem csupán szöveteink alkotóelemei, szerepet vállalnak a hormonok, enzimek előállításának folyamatában, és a szénhidrátokhoz hasonlóan, energiával látnak el bennünket. De mit egyél, ha szeretnéd megadni a testednek, ami jár neki, viszont nem kedveled a húst, esetleg laktózérzékenységgel küzdesz, vagy vegánként az összes állati eredetű fehérjeforrást kizártad az étrendedből? A növényi fehérjepor értékes tápanyagok sokaságát rejti magában, és tökéletesen alkalmas a szervezeted fehérjeigényének fedezésére.

Gyerekként rengetegszer hallhattad, hogy egyél húst, mert attól leszel nagy és erős. Nos, ez az elmélet már régóta megdőlni látszik (számos világhírű élsportoló folytat húsmentes étrendet). Akkor sem maradsz kicsi és gyenge, ha nem kerül állati eredetű táplálék a tányérodra, mivel a növényi fehérjék, és az ezeket tartalmazó fehérjepor, ugyanolyan hatékonyan, ha nem hatékonyabban táplálják a szervezetedet. A vegán fehérjekészítmények magas tápanyag profillal rendelkeznek, a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő fogyasztása pedig elengedhetetlen a jó egészséghez.

Állati versus növényi protein

Az emberi test mintegy 20% -a fehérje. Mivel a szervezet nem tárolja a fehérjét, fontos, hogy minden nap elegendő legyen az étrendedben. A fehérjealkotó aminosavak közül húszfélét lehet megkülönböztetni, ám nyolcat, az esszenciális aminosavakat, a szervezet nem képes előállítani. Ezért lényeges, hogy a táplálékaid optimális arányban tartalmazzák ezeket is.
A növényi étrend ellenzőitől sokszor hallani, hogy a teltségérzethez nagyban hozzájáruló, teljes értékű fehérjék csak a húsfélékben, tojásban, tejben, halakban, sajtokban és joghurtokban vannak jelen, ezzel ellentétben a növények nagy részéből, elsősorban a gabonafélékből és a hüvelyesekből, a nélkülözhetetlen aminosavak egy része hiányzik. Azonban növényi forrásokból sem ördöngösség megoldani az elegendő fehérjebevitelt, és a legtöbb vegán fehérjekészítmény különböző növényi proteinek keverékeiből áll, hogy a nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmazza. Dr. Colin T. Campbell, a Cornell Egyetem professzora Kína-tanulmány című könyvében azt fejtegeti, hogy a növényi fehérjékben megtalálható az összes fitonutriens, ez azokat a rostokat, vitaminokat, fontos ásványi anyagokat, enzimeket, és bélbaktériumokat jelenti, amelyek a hatékony emésztéshez nélkülözhetetlenek. Ezzel szemben a fitonutrienseket nélkülöző állati fehérjék jelentősen lecsökkentik az emésztésünk hatékonyságát. A rossz emésztés következtében lerakódnak szervezetünkben a salakanyagok, elégtelenné válik a táplálékfelszívódás, károsodik a bélflóra, és gyengül az immunrendszer.

Az állatifehérje-fogyasztás szorosan összekapcsolható a rákkal, a szív-és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel és az elhízással. Az állati fehérjék általában kisebb hatékonysággal épülnek be, mint a növényi proteinek.

A legjobb növényi fehérjeforrások

Az elmúlt időszakban szerencsére egyre tudatosabbá válunk a tekintetben, hogy mit eszünk, és a zsíros tejtermékeket sem fogyasztjuk már. Ha az egészséged középpontjába neked is a megfelelő fehérjebevitel került, nem mindegy, hogy ezt olyan proteinszeletekkel és müzlikkel oldod meg, amelyek a szupermarketek polcait uralják, vagy megválogatod, hogy mit veszel és eszel meg.
A minőségi növényi proteinforrások között kiemelkedő helyet foglalnak el a szuperélelmiszerek, főként az algák. A spirulina-, és chlorella alga után a kendermag következik, majd a virágpor (fehérjetartalma vetekszik a húsokéval), a chia mag, illetve a maca gyökér. A chlorella alga 60 százaléka fehérje, ami kiugróan magas érték, tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, és további aminosavakat. A spirulina alga ugyancsak magában hordozza valamennyi esszenciális aminosavat. A kendermag fogyasztásával a szükséges napi fehérje mennyiség ötödéhez juthatunk hozzá, húszféle aminosavat tudhat magáénak, beleértve az összes esszenciális aminosavat. Növényi fehérjében bővelkedik a tökmag, a mandula, a földimogyoró, a sárgaborsó, a lencse, a csicseriborsó, a szójabab, a rizs, továbbá a diófélék, a szezámmag, a mák, illetve a pisztácia. A felsorolt magvakból készült növényi tejek szintén bővelkednek növényi fehérjékben.

Fehérjeporok fajtái

A növényi táplálkozás népszerűségének növekedése az elmúlt években egyre több kutatást eredményezett a vegán fehérjeporok hatékonyságát illetően. Kiderült, hogy a borsófehérje különösen gazdag elágazó szénláncú aminosavakban (BCAA), leucinban, izoleucinban és valinban, amelyek támogatják az izomépítést. A kutatások szerint az izomgyarapodás támogatásában a borsófehérje ugyanolyan hatékony, mint a tejsavófehérje. A könnyen emészthető borsófehérje alkalmas a telítettség érzés gyors kiváltására, elnyomja az éhségérzetet, és segíti az elhízás elleni küzdelmet. A borsófehérje nagy mennyiségű arginint tartalmaz, amely csökkenti a vérnyomást.
A kenderből előállított fehérjepor tirozinban és argininben gazdag. A kendermag ideális, azaz 1:3 arányban tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat, sőt, számottevő mennyiségű élelmi rostot, ami elengedhetetlen a jó emésztéshez. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a magas vérnyomást, a vér hígításával pedig meggátolják a vérrögök kialakulását, ezáltal akadályozzák az érelzáródás kialakulását, megóvhatnak a szívrohamtól és a stroke-tól. Az is kiderült, hogy a rizsből készült fehérjepor segíthet az érszűkület elleni küzdelemben. Egy egereken végzett 2010-es vizsgálat azt mutatta, hogy fogyasztása a kazeinproteinhez képest, csökkent ateroszklerotikus elváltozásokhoz vezetett. A rizsfehérje arginint és luteint tartalmaz.
A növényi alapú fehérjeporokban nincs laktóz, és mivel a laktóz intolerancia egyre növekvő problémát jelent az emberiség körében, a növényi fehérje lehet a megoldás a probléma orvoslása.
A szójafehérje glutamin és arginin tartalma jelentős, a benne lévő izoflavonok pedig fitoösztrogén hatásúak, ezért a posztmenopauzában lévő, az ösztrogénszint csökkenésétől szenvedő nők számára különösen ajánlott a szója fogyasztása. Kimutatták, hogy a szójából készült vegán fehérje mérsékli a prosztatarák kockázatát, csökkentheti a magas koleszterinszintet és a szívbetegségek veszélyét.

Az organikus, kendermag, borsó és rizs felhasználásával készült, GMO- és gluténmentes növényi fehérjeporok mindegyike magas protein- és rosttartalommal rendelkeznek, és számos ízesítésben hozzáférhető. Akár a bio banános vegán fehérjepor, akár a bio vaníliás vegán fehérjepor mellett döntesz, biztos lehetsz benne, hogy a tápanyagokban gazdag, éhségűző smoothie elfogyasztásával sokat tettél az egészséged megőrzése érdekében.

Források:

Dr. T. Colin Campbell – The China Study

https://www.healthline.com/nutrition/best-vegan-protein-powder

https://healthtrends.com/vegan-protein-powder/