Acai bogyó: antioxidáns bomba

Az Amazonas vidékén őshonos pálmán –az őslakosok az élet fájának nevezik– termő Acai bogyó (Euterpe Oleracea Mart) az egyik leggyakrabban fogyasztott szuperélelmiszer, népszerűségét elsősorban különleges, csokoládéra emlékeztető ízének köszönheti. Erős antioxidáns, segít megszüntetni a gyulladásokat és a fertőzéseket, kiűzi az élősködőket, megszünteti a hasmenést, hozzájárul egyes daganatok, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Természetes antioxidáns

Az Acai bogyó rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat -köztük a hőálló xanthonokat-, ennek köszönhetően megköti a gyulladásokat, rákot, szív- és érrendszeri betegségeket, valamint fokozott sejtöregedést okozó szabad gyököket. Rákellenes hatására találtak bizonyítékot a Floridai Egyetem (University of Florida) kutatói. A Journal of Agricultural and Food Chemistry szaklapban megjelent tanulmányukban kimutatták, hogy kivonata a leukémiás sejtek akár 86 százalékát is képes elpusztítani. Antioxidáns, valamint érvédő, gyulladás-, parazita-, baktérium- és vírusellenes hatását fokozzák a benne található antocianinok, amelyek hozzájárulnak a rákos sejteket elpusztító programozott sejthalál beindításához. Legismertebb antocianinja a rezveratrol, ebből többet tartalmaz, mint a vörösbor. Szintén bővelkedik B-vitaminokban, A-vitaminban, omega-3 és omega-6 zsírsavakban, valamint foszforban, kalciumban, káliumban, vasban és rostokban. Utóbbi tulajdonsága révén visszaállítja a helyes bélmozgást, hozzájárul az emésztés javításához, a vastagbél megtisztításához, és a szervezet méregtelenítéséhez – hatékonyan csillapítja az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit. Kiváló immunerősítő, szuperélelmiszerként szinte valamennyi belső szerv működését támogatja. Jó hatással van a keringésre, megtisztítja az érfalakat és csökkenti a káros LDL koleszterin szintjét, ezáltal mérsékli a magas vérnyomást, közreműködik az infarktus és a stroke megelőzésében. Nagyszerű alapanyaga a fogyókúráknak, hiszen nincs benne fruktóz, fogyasztása ugyanakkor teltségérzetet okoz, mint minden szuperélelmiszer, biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyagokat, valamint feltölt energiával. További előnye, hogy megszünteti az alvászavarokat, megnyugtatja az idegrendszert, ellensúlyozza a stressz miatt kialakuló kellemetlen panaszokat. Szabályozza a vércukor- és az inzulin szintet, megszépíti a hajat és a körmöket, külsőleg használva fertőtleníti és kezeli a bőrgyulladásokat, enyhíti az irritációkat, felgyorsítja a sebgyógyulást.